poederblusser banner 2 homepage
poederblusser banner 3 homepage


Welkom bij vraag en antwoord

Heb je een vraag over brandblussers, poederblussers of het onderhoud ervan? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen, inclusief heldere antwoorden over onze producten, keuringen, het gebruik van brandblussers, en onderhoudsrichtlijnen. Of je nu een particuliere klant bent of professioneel met brandveiligheid werkt – wij helpen je graag verder. Bekijk hieronder de onderwerpen of gebruik de zoekfunctie om snel het juiste antwoord te vinden in onze blog en nieuws posten.


  • Wat is een poederblusser?

    Een poederblusser is een draagbaar blusmiddel gevuld met een speciaal bluspoeder (meestal ABC-poeder) dat effectief is tegen branden van vaste stoffen (klasse A), vloeistoffen (klasse B) en gassen (klasse C). Poederblussers zijn krachtig, veelzijdig en direct inzetbaar.

  • Mijn poederblusser drukmeter geeft te hoge druk. Is dit een probleem?

    Als de naald nog steeds in het groene gedeelte van de meter ligt, is het oké. Als het echter in het rood is gekruist, heeft de brandblusser onmiddellijk aandacht nodig.

  • Mijn borgpen is gebogen? Moet ik de pin vervangen en hoe?

    Ja, de pin zou vervangen moeten worden, voordat het in een noodgeval zou kunnen komen. Het kan vervangen worden door het breken van de sabotageafdichting, het verwijderen van de oude pen, het inbrengen van een nieuwe pen en het vervangen van de sabotageafdichting. Dit moet door een bekwaam persoon worden uitgevoerd.



  • Wat betekenen de kleuren van de blusmiddelen?

  • Bij sommige schuimblusapparaten staat dat ze veilig zijn voor gebruik bij elektrische branden. Welke verklaring is juist?

    Beide uitspraken zijn juist. Sommige schuimblusapparaten zijn daarvoor getest om ervoor te zorgen dat ze, wanneer ze worden gebruikt volgens de instructies van de fabrikant, per ongeluk op elektriciteit kunnen worden gespoten zonder de gebruiker te beschadigen. Het is aan te raden om ervoor te zorgen dat de stroom is uitgeschakeld voordat u een elektrisch vuur aanpakt.

  • Moet ik NCP, CIBV of KIWA gecertificeerde ingenieurs gebruiken en waarom?

    CIBV, NCP en KIWA gecertificeerde ingenieurs hebben niet alleen de juiste training gehad en het examen geslaagd om een servicetechnicus te worden; Ze zijn ook afzonderlijk getest door een KIWA-beoordelaar om hun competentie en kennis te waarborgen. Dit zorgt ervoor dat het werk van de ingenieur van de hoogste kwaliteit is en volledig voldoet aan de relevante Nederlandse NEN 2559 normen.

  • Moet ik pictogrammen boven de brandblussers hebben?

    Het etiket op de voorkant van een brandblusser bevat alle informatie die nodig is voor de werking en het onderhoud van de poederblusser, dus fungeert als eigen teken. Dat gezegd hebbende, raadt de laatste herziening van de NEN 2559 en NEN 4001 aan dat gebruik wordt gemaakt van pictogrammen, zodat het makkelijker kan worden herkend wanneer en welk type brandblusser op elke locatie ontbreekt.

  • Zijn CO2 brandblussers geschikt voor vloeibare branden in open lucht?

    CO2 werkt verkoelend, dus is het minder efficiënt wanneer het buiten gebruikt wordt omdat het gas snel verspreidt door de windrichtingen.

  • Kan ik CO2 brandblussers op computers gebruiken?

    Ja, CO2 is ideaal voor gebruik op computers en andere elektrische / elektronische artikelen, aangezien het geen residu achterlaat.

  • Is CO2 veilig voor gebruik in computerzalen?

    Ja, zolang de gebruiker zich niet te lang aan de CO2 blootstelt, aangezien het een vergiftiging is en verstikking kan veroorzaken.

  • Wat zijn de beste brandblussers voor thuis?

    Schuimblussers, indien op olieen en vetten getest, zijn ideaal voor het huis. Dekking van klasse A (vaste stoffen zoals hout, papier, enz.) En klasse B (brandende vloeistoffen en vloeibaar vloeibare stoffen) deze blusmiddelen zijn ook veilig om gebruik te maken rond live-elektriciteit (vanaf 1 meter afstand). Als u een diepvriezer hebt, dan zou een ABF schuim of ABF natte chemische blusmiddel de voorkeur hebben.

  • Ik heb een brandblusser nodig voor een boot. Wat moet ik gebruiken?

    Een poederblusser zou de grootste dekking bieden, maar het gebruik van poeder in een ingebouwde hut kan visie verstoren en ademhalingsproblemen veroorzaken, dus een schuimblusser zou de veiliger optie zijn. Koop hier uw veilige en betrouwbare schuimblussers online.

  • Wat zijn MED-brandblussers?

    De Marine Equipment Directive (MED) zorgt ervoor dat alle apparatuur die het MED-scheepswiel heeft dat voldoet aan de eisen van internationale conventies, ook voldoet aan een veiligheids- en prestatienorm voor de scheepvaart.

  • Kan ik zelf een brandblusser hervullen?

    Een bevoegde persoon kan na het gebruikt van de brandblusser een brandblusser hervullen, maar tenzij ze hiervoor gekwalificeerd zijn, anders zou de brandblusser niet meer voldoen aan de NEN normen.

  • Hoe vaak moeten brandblussers worden bijgevuld?

    Een brandblusser dient na gebruik opnieuw opgevuld te worden, maar in het algemeen moet een schuimblusser elke 5 jaar zijn hervuld, getest en poederblussers 10 jaar hervullen en revisie opgeladen.

  • Er is roest op mijn poederblusser. Moet het vervangen worden?

    Het is raadzaam om de poederblusser te laten onderzoeken door een ingenieur. Over de levensduur van een blusmiddel kunnen er kleine tekenen van corrosie optreden een ingenieur dient de poederblusser te onderzoeken om te bepalen of de corrosie al dan niet aanvaardbaar is of niet.

  • Kan ik mijn poederblusser op de vloer zetten?

    Poederblussers kunnen op de vloer geplaatst worden als ze op een standaard staan. De standaard beschermt de bodem van de poederblusser tegen condensatie van een koude vloer die uiteindelijk corrosie kan veroorzaken.

  • Voor welke soorten branden is een poederblusser geschikt?

    Poederblussers zijn geschikt voor:


    • Klasse A: Branden van vaste stoffen zoals hout, papier, textiel
    • Klasse B: Branden van vloeistoffen zoals benzine, olie, verf
    • Klasse C: Branden van gassen zoals propaan, butaan en aardgas

    Let op: poederblussers zijn minder geschikt voor gebruik binnenshuis vanwege nevenschade door poederresten.

  • Mag ik een poederblusser thuis gebruiken?

    Ja, een poederblusser mag je thuis gebruiken, bijvoorbeeld in de garage, schuur of meterkast. Voor woonruimtes wordt echter vaak een schuimblusser of CO₂-blusser geadviseerd vanwege minder nevenschade en schonere blussing.

  • Hoe gebruik ik een poederblusser?
    • Trek de borgpen eruit
    • Richt de slang op de basis van de brand
    • Knijp de knijpkraan of hendel in
    • Beweeg de straal rustig heen en weer over de brandhaard

    Let op: blijf op veilige afstand en zorg altijd voor een vluchtweg.

  • Hoelang gaat een poederblusser mee?

    Een poederblusser heeft meestal een levensduur van 10 jaar, mits goed onderhouden. In sommige gevallen wordt herkeuring na elk jaar aanbevolen, afhankelijk van het type en de locatie.

  • Moet een poederblusser gekeurd worden?

    Ja, volgens de Nederlandse regelgeving moeten poederblussers in bedrijfsmatige omgevingen jaarlijks worden gekeurd volgens de NEN 2559-norm. Voor thuisgebruik is keuring niet verplicht, maar wel sterk aan te raden.

  • Wat gebeurt er als ik een poederblusser gebruikt?

    Na gebruik verspreidt het bluspoeder zich snel in de ruimte. Dit kan elektronische apparatuur en gevoelige materialen beschadigen. Maak alles zo snel mogelijk schoon en laat apparatuur controleren.

  • Is poeder schadelijk voor gezondheid en omgeving?

    Poeder is niet direct giftig, maar het kan wel irritatie veroorzaken aan ogen, huid en luchtwegen. Na gebruik goed ventileren en poederresten zorgvuldig opruimen. Het bluspoeder is niet milieuvriendelijk – gebruik het alleen als het echt nodig is.

  • Welke maat poederblusser heb ik nodig?

    De meest gangbare maten zijn:


    • 1 kg voor voertuigen of thuisgebruik
    • 3 kg voor kleinere werkruimtes of boten
    • 6 kg voor bedrijfspanden, magazijnen, garages
    • 9 of 12 kg voor grotere industriële toepassingen

  • Waar plaats ik een poederblusser?

    Plaats een poederblusser altijd op een goed zichtbare en gemakkelijk toegankelijke plek, bij voorkeur bij vluchtroutes, nooduitgangen, technische ruimtes of risicovolle zones zoals keukens of opslagruimtes.

  • Wat kost een poederblusser gemiddeld?

    De prijs varieert afhankelijk van inhoud, merk en keurmerken. Een goede 6 kg poederblusser kost gemiddeld tussen de €30 en €60. Kies altijd voor een blusser met CE-markering en/of MED Stuurwiel Keurmerk (voor maritiem gebruik).

  • Mag een poederblusser in een auto, caravan of boot?

    Ja, poederblussers zijn zeer geschikt voor voertuigen, campers, caravans en boten. Zorg dat de blusser goed is bevestigd met een montagebeugel en bij voorkeur voldoet aan het MED Stuurwiel Keurmerk voor gebruik aan boord.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je vraag niet tussen de veelgestelde vragen staat. Heb je specifieke vragen over onze overige brandblussers, poederblussers, het onderhoud ervan of wil je meer weten over een bestelling of levering? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat op werkdagen voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je zo goed mogelijk te helpen. Ook als je advies nodig hebt over welke blusser het meest geschikt is voor jouw situatie, of als je opmerkingen of suggesties hebt over onze website of dienstverlening, horen wij dat graag. Wij hechten veel waarde aan jouw feedback en denken graag met je mee. Je kunt ons bellen tijdens kantooruren, een WhatsApp-bericht sturen of een e-mail sturen wanneer het jou uitkomt. We proberen altijd zo snel mogelijk te reageren, zodat je snel verder kunt.

Twijfel dus niet om contact op te nemen. We helpen je graag verder!

Nog een brandende vraag?

Share by: